Online participatie

Strategie - Concept - Content & Creatie

Online mensen betrekken bij bijvoorbeeld een project, beleid, visie of iets anders kan op veel manieren. Vraag je bijvoorbeeld af: wat is het doel van de sessie en wat wil je eruit halen? Wie wil je erbij hebben en welke digitale vaardigheden hebben zij? Daarna kun je nadenken over de vorm en tool die je wilt gebruiken. Hier geven we je een inkijkje in deze vormen en tools en laten we voorbeelden zien uit de praktijk.

Vonc…

…helpt opdrachtgevers met de organisatie en inhoudelijke invulling van online interactieve sessies of inloop- en informatiebijeenkomsten. Dit is altijd maatwerk. Daarom kijken we graag samen met jou welke online oplossing het beste bij jouw vraagstuk past.

Online mogelijkheden

  • Livestream (bijvoorbeeld via YouTube, Instagram of Facebook): handig voor een groot bereik. Een livestream kun je openbaar stellen voor iedereen of afschermen (alleen toegang met link).
  • Video: niet alleen informeren over het proces, maar laat het zien!
  • Online sessies: via videobellen (bijvoorbeeld  Zoom, Teams of Skype for Business) toch samen om tafel!

Maak je online sessie nog interactiever door:

  • Te brainstormen via Mural: digitaal geeltjes plakken.
  • Te stemmen via Mentimeter:  vraag deelnemers naar hun mening.
  • Uiteen te gaan in verschillende groepen door ‘breakout rooms’.

In de praktijk

Sinne kinderopvang – online brainstormsessie

Een online brainstorm kan heel goed werken! Sinne kinderopvang is bezig met een nieuwe website. We organiseerden een brainstorm via Zoom en via Mural kwam alles samen als digitaal bord. Deelnemers gingen in groepen uiteen in digitale breakout-rooms. Daarna kwam alles samen op een digitaal bord. Het resultaat? Een duidelijke menustructuur en heldere uitgangspunten voor de website!

Aanpak Ring Zuid: video's om de omgeving te informeren

Samen met Meemakers Beeldcommunicatie produceerden wij verschillende video’s voor dit grote infraproject in Groningen. Elke video laat een onderdeel van de ombouw zuidelijke ringweg zien. Via verschillende kanalen konden mensen reageren op de video, zo ontstond er een webserie van herkenbare video’s om de omgeving te blijven informeren.

Bekijk hier de video's

Groningen Spoorzone - livestream

Voor Groningen Spoorzone gingen we LIVE vanuit onze eigen gecreëerde studio op ons Vonc-kantoor in Heerenveen. Tijdens de livestream konden alle kijkers vragen stellen en werden deze beantwoord door het projectteam. Ook zorgen zij voor een duidelijk verhaal over de werkzaamheden. De livestream is op de dag van de uitzending ruim 350 keer weergegeven.

Tip: organiseer altijd eerst een testsessie met collega’s om door het draaiboek heen te gaan en de techniek te testen.

Ook iets voor jou?
0513 64 00 17

Vorige ZIEN! Volgende ZIEN!