Groots in groen

Concept - content - creatie

In een tijd waar duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt worden gemeenten uitgedaagd om niet alleen bewustzijn te creëren, maar ook gedragsverandering te stimuleren bij inwoners. Zo ook bij gemeente De Fryske Marren, een gemeente in het zuidwesten van Friesland met ruim 50.000 inwoners.

Wat vroeg gemeente De Fryske Marren ons?

De gemeente kwam bij Vonc met de vraag: hoe kunnen we onze communicatie rondom duurzaamheid vormgeven? Zodat inwoners het belang van duurzaamheid inzien én weten hoe ze hier zelf hun steentje aan kunnen bijdragen. Hieronder lees je meer over hoe we deze vraag hebben opgepakt.

Hoe hebben we het aangepakt?

We startten onze aanpak met een luisterfase waarin we op zoek gingen naar de drijfveren van de bewoners van de gemeente om groen te kunnen en willen doen. Een van de belangrijke drijfveren bleek dat bewoners graag aan de slag willen als ze weten hoe ze dat in hun dagelijks leven met kleine stappen kunnen bijdragen. Dus eenvoudig en dichtbij.

Het idee

We ontwikkelden het concept ‘op de kleintjes letten’. Aangezien de kleintjes van nu en de volgende generaties degenen zijn waarvoor we deze wereld beter en groenen willen achterlaten. Daarnaast refereert het concept ook naar het idee ‘alle kleine beetjes helpen’, want met kleine veranderingen zet je stappen richting een groter doel. Het concept dient als paraplu rondom de duurzaamheidscommunicatie bij De Fryske Marren. 

En hier zijn we trots op!

Dat de gemeente nu vanuit deze paraplu in al haar duurzaamheidscommunicatie inwoners kan informeren en stimuleren om duurzame stappen te zetten.

‘Het is van belang dat iedereen op eigen wijze kan meedoen met duurzaamheid. Samen met Vonc hebben we dit communicatieconcept opgezet dat alle smaken van duurzaamheid verbindt in onze gemeente'

Medewerker gemeente De Fryske Marren

Wil je dat wij ook jou verder helpen?

Of nieuwsgierig geworden naar meer Vonc? Wie weet kunnen we samen een vuurtje aanwakkeren.