Mien Pekelderdaip in 2040

Strategie - concept - participatie - communicatie

Door de gemeente Pekela stroomt het Pekelder Hoofddiep. Een dertien kilometer lang kanaal dat de lintdorpen Oude, Nieuwe en Boven Pekela met elkaar verbindt via 34 bruggen. Door achterstallig onderhoud zijn veel van deze bruggen in slechte staat , wat leidde tot meerdere defecten. Uit onderzoek bleek dat een groot aantal bruggen dringend moest worden aangepakt, maar de gemeente had niet genoeg financiële middelen om alle bruggen te herstellen en duurzaam te behouden.

Aanvankelijk werd besloten om 21 van de 34 bruggen te verwijderen, maar dit plan stuitte op hevig verzet van de inwoners. Dit leidde tot een koerswijziging: de gemeente koos ervoor om samen met de inwoners na te denken over de toekomst van het Pekelder Hoofddiep, inclusief de bruggen.

Wat vroeg gemeente Pekela ons?

De gemeente vroeg ons hoe zij inwoners en ondernemers konden betrekken bij de problematiek rondom de bruggen, en hoe ze samen tot een breed gedragen toekomstplan voor het Pekelder Hoofddiep konden komen.

Hoe hebben we het aangepakt?

Samen met communicatiebureau Beaumont ontwikkelden we een participatiestrategie uit onder de naam "Mien Pekelderdaip in 2040". We startten met informatiebijeenkomsten om iedereen dezelfde basisinformatie te geven en inwoners en ondernemers de kans te bieden om hun zorgen en ideeën te delen. Tegelijkertijd onderzocht adviesbureau Sweco de staat van de bruggen en hun gebruik.

We creëerden een gespreksmethode in spelvorm om  te achterhalen wat inwoners belangrijk vonden voor de toekomst van het Pekelder Hoofddiep. Het spel werd eerst getest met klankbordgroepen en vervolgens ingezet bij de bijeenkomsten. In kleine groepjes bespraken inwoners onderwerpen als ‘samen de weg gebruiken en ‘uitstraling van bruggen’. Daarna noteerden zij hun input op gesprekskaarten en legden die op volgorde van belangrijkheid op het speelbord.. Dit leverde een overzicht op van de belangrijkste thema’s. Om de gesprekken vlot te laten verlopen, zaten er ook een onafhankelijke gespreksleider en een inhoudsdeskundige aan tafel. Inwoners die niet aanwezig konden zijn, konden via een online tool reageren op dezelfde onderwerpen.

Met de verzamelde input maakte Sweco vervolgens voorstellen voor de bruggen. Deze werden tijdens kleinschalige bijeenkomsten die wij organiseerden opnieuw aan de inwoners voorgelegd. Inwoners konden vervolgens hun gewenste nieuwe indeling van de bruggen intekenen op een lege plattegrond.

Alle verzamelde informatie heeft bijgedragen aan een toekomstvisie voor het Pekelder Hoofddiep. Deze wordt naar verwachting in oktober 2024 voorgelegd aan de gemeenteraad. Zodra de visie is vastgesteld, wordt deze gedeeld met alle inwoners en kan er een start worden gemaakt met de uitvoering. 

Het idee

Het idee achter "Mien Pekelderdaip in 2040" was om de inwoners niet alleen te informeren, maar hen ook echt actief te betrekken. Deze aanpak zorgde ervoor dat de visie voor het Pekelder Hoofddiep breed gedragen wordt en dat de plannen aansluiten bij de wensen en behoeften van de mensen die er wonen en werken.

En hier zijn we trots op!

Waar in het begin boosheid en weerstand de boventoon voerde, werd het steeds meer een proces van samenwerking en wederzijds begrip. We zijn er trots op dat we met onze participatiestrategie bijdragen aan een toekomst waarin het Pekelder Hoofddiep een levendig en verbindend element blijft in de gemeente Pekela.

“Er is vaak op een constructieve manier meegedacht over de bruggen over het diep. Ook al is het niet altijd leuk, daardoor kunnen we wel beter keuzes maken.”

Wethouder Reiny Kuiper

Wil je dat wij ook jou verder helpen?

Of nieuwsgierig geworden naar meer Vonc? Wie weet kunnen we samen een vuurtje aanwakkeren.