Reales - Nieuw Harculo Zwolle

Omgevingscommunicatie - participatie - projectstijl

Ruim zestig jaar werd op het terrein van Centrale Harculo, ook bekend als de IJsselcentrale, in Zwolle energie opgewekt. In 2015 werd de centrale definitief buiten gebruik gesteld en twee jaar later werden de gebouwen ontmanteld. Voormalig terreineigenaar ENGIE onderzocht vervolgens, samen met de omgeving, de mogelijkheid om hier een woonwijk te realiseren. Ontwikkelaar Reales nam het stokje over en ontwikkelt op dit bijzondere terrein aan de IJssel de nieuwe, duurzame woonwijk Nieuw Harculo.  

Wat vroeg Reales ons?

Voor de ontwikkeling van Nieuw Harculo wil Reales de kennis, belangen en ideeën van de omgeving kennen en meenemen in de plannen voor deze unieke nieuwe woonwijk. De vraag aan Vonc: hoe kunnen we de omgeving en stakeholders betrekken bij het ontwikkelingsproces en hun vervolgens actief op de hoogte houden?  

Hoe hebben we het aangepakt?

Na een stukje achtergrondonderzoek, waarbij we ook het eerdere participatieproces van ENGIE in kaart brachten, hebben we een participatieplan ontwikkeld. Dit deden we aan de hand van de Zwolse participatieaanpak Hanza!. We adviseerden een strategie waarbij we 2 sporen voorstelden: individuele gesprekken en bijeenkomsten voor een brede groep belangstellenden.  

Het idee

Tijdens de één-op-één gesprekken werden de belangen, ideeën en zorgen van direct omwonenden en belangrijke belangenorganisaties opgehaald. Deze input werd door Reales meegenomen bij het ontwikkelen van het concept NOP (Natuurontwikkelingsplan) en ROP (Ruimtelijk ontwikkelingsplan).  

Om de bredere groep belangstellenden goed mee te nemen in de plannen, hebben we met een groep vertegenwoordigers van belangenorganisaties, de gemeente en direct omwonenden om tafel gezeten. We vroegen hen waar zij behoefte aan hadden en aan welke vorm zij de voorkeur gaven. Op basis daarvan organiseerden wij twee inwonersbijeenkomsten in de Koelwaterhal te Zwolle, een behouden fabrieksgebouw van de voormalige IJsselcentrale. Bezoekers werden tijdens een plenaire presentatie geïnformeerd over de plannen en konden vervolgens reageren tijdens een vragenronde. Daarna stond er een informatiemarkt voor hen klaar, waar zij diverse stands konden bezoeken om in gesprek te gaan en vragen te stellen. Ook konden bezoekers hun vragen, ideeën en/of zorgen insturen via de website. De input uit deze bijeenkomsten neemt Reales mee in de definitieve plannen.  

Om Nieuw Harculo een herkenbaar gezicht te geven ontwikkelden we een duidelijke projectstijl. Vervolgens hebben we een participatiewebsite ingericht om belangstellenden te informeren en hielden wij hen via een digitale nieuwsbrief op de hoogte van actuele ontwikkelingen.  

Het vervolg

Nadat het definitieve NOP en ROP is vastgesteld door de gemeenteraad, werkt Reales de plannen verder uit in een Omgevingsplan. Ook dit plan wordt aan inwoners en stakeholders voorgelegd. De aanpak hiervoor willen we opnieuw met de groep vertegenwoordigers ontwerpen. Mogelijk wordt dit gecombineerd met het geven van informatie over de woningen, omdat daar veel vraag naar is.  

En hier zijn we trots op!

Tijdens de inwonersbijeenkomsten hebben we zo’n 540 belangstellenden mogen verwelkomen! Ook hebben ruim 900 personen zich ingeschreven voor de digitale nieuwsbrief.  

"Door de individuele gesprekken werden belangen en zorgen al vroeg in kaart gebracht. Hierdoor kon Reales dit direct meenemen en zagen we tijdens de bijeenkomsten dat veel zorgen van inwoners al waren weggenomen."

Yordi, Vonc-collega

Wil je dat wij ook jou verder helpen?

Of nieuwsgierig geworden naar meer Vonc? Wie weet kunnen we samen een vuurtje aanwakkeren.