Groningen Spoorzone

Draagvlak – Omgevingscommunicatie - Participatie

Missie

Hoe betrek je tijdens de coronacrisis omwonenden bij een belangrijk infraproject? Zorg ervoor dat zij vanuit hun eigen huiskamer zoveel mogelijk informatie krijgen en vragen kunnen stellen over de grootschalige werkzaamheden aan het station en spoor. 

Vonc...

…adviseerde over de vorm en inhoud van de online bijeenkomst.

Daarnaast organiseerden wij de livestream op de dag zelf: van de technische realisatie, een deel van de presentatie en de ontwikkeling van de content tijdens en na de livestream. We maakten bijvoorbeeld vier informatieve video’s over het project en we zorgden de volgende dag voor een uitgebreide Q&A op de website. Tijdens de livestream zelf konden kijkers hun vragen via de chat stellen en ze werden direct beantwoord door de projectleiders. 

Over de opdrachtgever

Groningen Spoorzone is een samenwerking van verschillende partijen: gemeente Groningen, provincie Groningen, ProRail, NS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij werken samen aan de bereikbaarheid van Groningen door verbeteringen aan het spoor en het station aan te brengen.

Effect

Dankzij de livestream kon de informatiebijeenkomst van Groningen Spoorzone doorgaan, ondanks de beperkingen van de coronacrisis. We hebben hiermee in korte tijd een interessant alternatief opgezet voor de reguliere en fysieke informatiebijeenkomsten. Het leverde een uur interactieve live ‘televisie’ op met veel relevante informatie voor de omwonenden. Het voordeel: een groter bereik. We hebben een bredere doelgroep bereikt dan de ‘normale’ informatiebijeenkomsten. Mensen hoeven de deur niet meer uit. Ze krijgen zonder moeite informatie én ze kunnen alsnog vragen stellen.

De livestream had driehonderd kijkers. Daarnaast blijft de uitzending online staan voor mensen die het hebben gemist. Een week later is het aantal kijkers al verdubbeld. Bekijk het eindresultaat hier.

“Al lopend door de stad kon ik de livestream volgen”

deelnemer livestream Groningen Spoorzone

Word je er warm van?

Of nieuwsgierig geworden naar meer Vonc? Wie weet kunnen we samen een vuurtje aanwakkeren.