Al 25 jaar

Van fax naar pdf per email, van zenden naar dialoog en van pen en papier naar pixels: sinds de oprichting van Vonc is de (communicatie)wereld enorm veranderd. Des te toffer dat we dit jaar ons 25-jarig bestaan kunnen vieren! Maar hoe is Vonc ooit ontstaan, wie waren de eerste klanten en hoe regelden we alles zonder Whatsapp en supersnel internet? AnneMarieke blikt terug op de kunst van het meedoen in de afgelopen 25 jaar.

“Eind jaren ’90 ontmoette ik Edith Camerik bij een projectoverleg over de spoorverdubbeling Groningen-Leeuwarden. Een project met veel invloed op de omgeving en waar we destijds de omgeving al actief betrokken bij de plannen. Edith werd ingehuurd bij NS Railinfrabeheer (nu: ProRail), ik werkte als woordvoerder en hoofd communicatie bij NS Reizigers Noordoost.” Edith had al een eigen bedrijf, AnneMarieke droomde ervan om ook voor zichzelf te beginnen. “Ik dacht eerst nog aan een eigen kledingwinkel of reisorganisatie, maar de samenwerking met Edith smaakte naar meer.”

Vliegende start

Zo werd in 1998 Camerik Voortman opgericht. Vanuit Leeuwarden maakte het duo een vliegende start als communicatiebureau. NS werd klant, daarna volgden al snel twee nieuwe vervoerders: NoordNed (nu: Arriva) en Syntus (nu: Keolis). “Door deze opdrachtgevers hadden we veel contact met gemeenten en provincies", blikt AnneMarieke terug. “Je raadt het al: zo is het balletje gaan rollen en werd Camerik Voortman een bureau met hart voor maatschappelijke onderwerpen, van mobiliteit, wonen, zorg, natuur en water tot energie. Eigenlijk waren we toen al goed thuis om iedereen mee te laten doen. Het Friese Merenproject is ook een mooi voorbeeld, daarin waren veel stakeholders betrokken en konden bijvoorbeeld inwoners meedenken over de plannen in hun dorp of stad. 

We wilden niet meer álles doen, maar juist vanuit maatschappelijke relevantie opereren.
- AnneMarieke

Een nieuwe naam

Er kwamen ook andere opdrachtgevers op het pad van het bureau. In 2006 keerde Sarolta van Beek, een van de eerste medewerkers, terug op het nest om in 2010 vennoot te worden. In 2017 verliet Edith het bureau en gingen Sarolta en AnneMarieke samen verder. Niet veel later veranderde de naam in Vonc. “Wat ik superleuk vind is dat de naam Vonc bedacht is door twee collega’s: Myrthe (adviseur visuele communicatie) en Lotte (adviseur tekst en concept)”, vertelt AnneMarieke.

Iedereen kan meedoen

Onder de nieuwe naam werd ook de koers aangescherpt. “We wilden niet meer álles doen, maar vanuit maatschappelijke relevantie en een doordacht communicatieconcept werken waardoor de doelgroep echt in beweging komt. Nu, 25 jaar later, staat er een team van twintig professionals en een mooie poule van interim adviseurs. Ik kijk terug op een spannende en leerzame ontdekkingsreis, die we natuurlijk niet alleen hebben gemaakt. Zonder onze opdrachtgevers, partners en (oud-)collega’s zouden we niet de Vonc van nu zijn. Want samen zijn we beter – ook dát is de kunst van het meedoen!

Andere tijden

Een van de meest opvallende veranderingen in de afgelopen 25 jaar is de snelle ontwikkeling van technologie en tools. “In de beginjaren stuurden we nog documenten via de fax door en reden we via het straatnamenboek naar bewonersbijeenkomsten. Dat gaat tegenwoordig toch een stuk makkelijker.”

Het bureau draait goed en heeft een mooie staat van dienst in opdrachten met maatschappelijke impact. De manier waarop Vonc haar opdrachten krijgt is volgens AnneMarieke wel veranderd. “Vroeger waren de relatie en de gunfactor bepalender in opdrachten. Tegenwoordig volgen we vaker offertetrajecten en aanbestedingen. Niet zo gek, want overheidsorganisaties zijn gebonden aan strenge regels.” Ook vakinhoudelijk is het werk veranderd. “Waar we vroeger bijvoorbeeld een (project)huisstijl ontwikkelden, bedenken we nu vaker een concept; het haakje voor de communicatie. En bij omgevingscommunicatie is het accent verschoven van informatie zenden naar participatie en dialoog.”

Op naar de toekomst

Ondanks of juist door die ontwikkelingen is Vonc al die jaren een stabiel bedrijf gebleven en geleidelijk gegroeid. “Daar zijn we trots op!”, lacht AnneMarieke. “De komende jaren verandert er ongetwijfeld nog veel: AI, kunstmatige intelligentie en wie weet wat er nog meer op ons pad komt? We zullen het omarmen met dezelfde passie en inzet die ons hier hebben gebracht.”