Waarde van weerstand

Als alles maar pais en vree is... dan zit het wel goed, toch? Niet volgens conflictexpert Eva Wolf. Zij breekt een lans voor critici, ‘lastpakken’ en ‘herrieschoppers’. Met haar promotieonderzoek naar de besluitvorming rondom de Oosterweelverbinding in Antwerpen vormde Eva een interessante kijk op weerstand in het publieke domein. Zonder een goed openbaar conflict mis je namelijk de kans op gratis engagement en de creativiteit die gepaard gaat met frictie.

Waarom weerstand waarde heeft
De Oosterweelverbinding, de ringweg die een einde moest maken aan de files in Antwerpen, is al meer dan twintig jaar een hoofdpijndossier waar je u tegen zegt. In het kort komt het hier op neer: als je besluitvorming in de achterkamers uitvecht en weerstand vanuit de maatschappij de kop in drukt, raak je alleen maar verder van huis. Niet alleen verlies je draagvlak en vertrouwen, je mist ook nog eens waardevolle denkkracht en creativiteit van anderen. Terwijl dit van grote waarde kan zijn. Voordat je dit vertrouwen hebt hersteld, ben je zo jaren verder zonder dat je stappen maakt. 

Zonder wrijving geen glans
Dus, zit je in een conflict, of dreigt er een conflict te ontstaan, wees dan niet bang om deze op de scherpst van de snede te voeren. Maar voer het bij voorkeur op inhoud of op proces. Dus gaat het om de meest effectieve variant van een ringweg? Heb het over de oplossing zelf. Wat is een goede beslissing? En anders: wat is een goede procedure om die beslissing te maken? Zodra conflicten afglijden naar relationeel niveau en mensen elkaar op persoonlijk vlak wantrouwen, dan wordt alles wat de ander zegt bij voorbaat verdacht. Dan stopt de dialoog en kunnen engagement en creativiteit hun werk niet meer doen. Ga daarom het conflict aan op inhoud en zorg dat je gebruikmaakt van de betrokkenheid en ideeën van bijvoorbeeld kritische burgers.

Eva Wolf

Eva Wolf is onderzoeker en docent aan de universiteit
van Tilburg. Tijdens het Vonc diner nam ze vijftig communicatieprofessionals mee in de waarde van weerstand.

Meer over Eva>

Zo kan het ook!

Als je conflicten niet uit de weg gaat, kunnen inwoners zomaar met het gouden idee komen. Gemeente Heerenveen ging je voor.

Lees meer!>